Składniki:
10 łyżek kaszy
jaglanej
2 szklanki mleka
0,5 %
1 jajko
2 jabłka
1 łyżka stevii
2 łyżeczki
cynamonu
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
50 g suszonych
śliwek
Przygotowanie:
- Opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż płyn się wchłonie się w całości (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając)
- W międzyczasie obrać ze skórki i zblendować na mus, dodając łyżeczkę stevii i cynamon
- Dodać do kaszy wraz z suszonymi śliwkami, przełożyć do keksówki
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni bez termoobiegu i piec przez 90 minut
Stosunkowo
rzadko robię coś słodkiego. Dania zawierające cukier zazwyczaj nie są zdrowe.
Dla tego przepisu robię wyjątek – jest naprawdę smaczny i zdrowy w dodatku
bardzo prosty. Moja 13 letnia córka dobrze sobie radzi i potrafi samodzielnie
przygotować przepis. Co poza tym? Nie od dziś wiadomo, że kasza ma działanie
przeciwbakteryjne i znakomicie uodparnia na wszelkie choroby, pomaga oczyścić
organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Ciasto jest naprawdę smaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz