czwartek, 19 czerwca 2014

Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jakielnej


Składniki:

10 łyżek kaszy jaglanej
2 szklanki mleka 0,5 %
1 jajko
2 jabłka
1 łyżka stevii
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g suszonych śliwek

Przygotowanie:
  1.  Kaszę jaglaną opłukać przed gotowaniem, aby pozbyć się gorzkiego posmaku
  2. Opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż płyn się wchłonie się w całości (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając)
  3. W międzyczasie obrać ze skórki i zblendować na mus, dodając łyżeczkę stevii i cynamon
  4. Dodać do kaszy wraz z suszonymi śliwkami, przełożyć do keksówki
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni bez termoobiegu i piec przez 90 minut


Stosunkowo rzadko robię coś słodkiego. Dania zawierające cukier zazwyczaj nie są zdrowe. Dla tego przepisu robię wyjątek – jest naprawdę smaczny i zdrowy w dodatku bardzo prosty. Moja 13 letnia córka dobrze sobie radzi i potrafi samodzielnie przygotować przepis. Co poza tym? Nie od dziś wiadomo, że kasza ma działanie przeciwbakteryjne i znakomicie uodparnia na wszelkie choroby, pomaga oczyścić organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Ciasto jest naprawdę smaczne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz