Składniki:
2 jajka
1 średnia
cukinia – pokrojona w plasterki
Około 150 ml
gęstej śmietany
Gałka
muszkatołowa
Pieprz mielony,
oregano, sól
Kulka sera
mozzarella
Przygotowanie:
- Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i pozostawiamy na 1 godzinę w lodówce
- Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy ciasto, tak by ułożone w foremce brzegi ciasta były wyżej
- Na cieście układamy połowę pokrojonej w plasterki cukinii
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz, mieszkamy dokładnie i wylewamy na cukinię
- Układamy na to pokrojony cienko ser, posypujemy oregano, przykrywamy resztą cukinii
- Pieczemy około 30 min. W temp. 180 stopni C
Dla mnie jest to
jedno z dań, które szybko syci i jest tanie. Moja rodzina wprost przepada za tą
potrawą. Wszyscy pomagają je przygotować - moja córka robi ciasto lub kroi
składniki. Wszystko zajmuje mi jakieś 15 minut. Bardzo lubię połączenie
delikatnych smaków bakłażana, mozzareli i jajek i przeciwstawianie ich dość
wyrazistymi smakami przypraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz