czwartek, 10 lipca 2014

Wyśmienite amerykańskie pancakes


Składniki:
1 i ¼ szklanki mąki
1 jajko
¼ szklanki maślanki
¼ szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
¼ szklanki oliwy
Szczypta soli

Przygotowanie:
  1.  Zmiksować wszystkie składniki w blenderze na gładką masę
  2. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu usmażyć pancakes z dwóch z stron
  3. Podawać z syropem klonowym, masłem lub cukrem


Pancakaksy smaży się na suchej patelni na małym ogniu, tłuszcz dodaje się do środka. Jest to idealne danie śniadaniowe, do środka można dodawać naprawdę wszystko; od marmolady po syrop klonowy lub daktylowy. Moje dzieci uwielbiają to danie, smażenie małych naleśniczków to niedzielna tradycja naszej rodziny, celebrujemy ten zwyczaj.  Dlatego wszyscy uwielbiamy weekendowe poranki – jest wesoło! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz