czwartek, 11 września 2014

Chleb bananowy

Och! Banana bread to w Stanach jeden z najpopularniejszych słodkich chlebków. Czym się różni od zwykłego chleba? Jest bardziej wilgotny, z nutka słodyczy – gdy odpowiednio go przyprawimy – wyostrzymy poszczególne smaki.
Jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo prosty. Można go przygotowywać przez cały rok, dodawać sezonowych owoców. Ja bardzo lubię dodawać cynamon i malin, dobrym pomysłem jest dodanie czekoladowych kuleczek.



Składniki na bananowy chleb:

  1. 3 lub 4 dojrzałe banany, które rozgnieciemy
  2. 1/3 szklanki roztopionego masła
  3. 3/4 szklanki cukru (albo mniej, jeśli lubimy mniej słodki)
  4. 1 roztrzepane jajko
  5. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  6. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  7. szczypta soli
  8. 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Mieszamy cukier, jajko, wanilię – mąkę przesianą przez sitko o drobnych oczkach, sodę i szczyptę soli. Wszystko wymieszać.
Piec przez godzinę w temperaturze 170 stopni C, w keksówce o wymiarach 10 na 20 cm.

Bardzo dobry w połączeniu z konfiturą żurawinową. Można podawać z powidłami śliwkowymi i świeżym masłem. Pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz