Jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo prosty. Można go przygotowywać przez cały rok, dodawać sezonowych owoców. Ja bardzo lubię dodawać cynamon i malin, dobrym pomysłem jest dodanie czekoladowych kuleczek.
Składniki na bananowy chleb:
- 3 lub 4 dojrzałe banany, które rozgnieciemy
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (albo mniej, jeśli lubimy mniej słodki)
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Mieszamy cukier, jajko, wanilię – mąkę przesianą przez sitko o drobnych oczkach, sodę i szczyptę soli. Wszystko wymieszać.
Piec przez godzinę w temperaturze 170 stopni C, w keksówce o wymiarach 10 na 20 cm.
Bardzo dobry w połączeniu z konfiturą żurawinową. Można podawać z powidłami śliwkowymi i świeżym masłem. Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz