Większość przepisów spełnia swoje zadanie, ale ciasto jest twarde i choć bardzo łatwo się je wałkuje, to nie jest smaczne.
Składnik na Apple Pie:
- 200 g zimnego masła
- Żółtko
- 30 g bardzo drobnego cukru (może być brązowy)
- 240 g mąki przesianej przez sitko 2-krotnie
- Szczypta soli
Wszystkie składniki zgnieść – dobrze w mikserze. Ja jednak nie odmawiam sobie przyjemności i ugniatam wszystko rękami. Zagniatanie sprawi, że ciasto będzie kruche. Zawijamy je w kulkę, obtaczamy w folii spożywczej i schładzamy przez 30 minut.
Farsz. W tym czasie:
Obieramy około 800 g jabłek
50 g masła
2 łyżeczki cynamonu, goździków, imbiru
Garść rodzynek
Przetrzeć na tarce, lub pokroić na plasterki. Podgrzać wszystkie składniki, dodać cukier. Poddusić aż do zmięknięcia jabłek.
Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części w proporcjach 40 i 60 %. Jedną część rozwałkować i włożyć do formy o średnicy 24-26 cm – tam rozłożyć większą część ciasta. Upiec z wyłożona fasolą, aby forma była zachowała „płaskość”. Piec około 15-20 minut w temperaturze około 180 C.
Przełożyć jabłka, rodzynki „doprawić”. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na wierzch. Ważne – żeby nie kłaść ciasta na gorące jabłka. Posmarować wierzch jajkiem ze śmietaną.
Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 C na pół godziny.
Ostudzić przed podaniem. Można podawać z lodami waniliowymi lub miętowymi.
Rozkoszujcie się smakiem – na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz