czwartek, 19 czerwca 2014

Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jakielnej


Składniki:

10 łyżek kaszy jaglanej
2 szklanki mleka 0,5 %
1 jajko
2 jabłka
1 łyżka stevii
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g suszonych śliwek

Przygotowanie:
  1.  Kaszę jaglaną opłukać przed gotowaniem, aby pozbyć się gorzkiego posmaku
  2. Opłukaną kaszę ugotować w mleku, aż płyn się wchłonie się w całości (najlepiej robić to na małym ogniu, cały czas mieszając)
  3. W międzyczasie obrać ze skórki i zblendować na mus, dodając łyżeczkę stevii i cynamon
  4. Dodać do kaszy wraz z suszonymi śliwkami, przełożyć do keksówki
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni bez termoobiegu i piec przez 90 minut


Stosunkowo rzadko robię coś słodkiego. Dania zawierające cukier zazwyczaj nie są zdrowe. Dla tego przepisu robię wyjątek – jest naprawdę smaczny i zdrowy w dodatku bardzo prosty. Moja 13 letnia córka dobrze sobie radzi i potrafi samodzielnie przygotować przepis. Co poza tym? Nie od dziś wiadomo, że kasza ma działanie przeciwbakteryjne i znakomicie uodparnia na wszelkie choroby, pomaga oczyścić organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Ciasto jest naprawdę smaczne!

czwartek, 12 czerwca 2014

Zapiekana makaronowa z serem pleśniowym

Zapiekana makaronowa z serem pleśniowym

Składniki:

250 g makaronu spaghetti
3 Jajka
200 ml śmietany kremówki
150 ser żółty
100 ser pleśniowy
Pomidorki koktajlowe
Bazylia
Sól
Pieprz
Olej

Przygotowanie:
  1. Makron ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju
  2. Jajka rozbić trzepaczką, dodać śmietanę, sól, pieprz – wymieszać
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej. Makaron odcedzić i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Wylać do naczynia żaroodpornego
  4. Ser pleśniowy pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół
  5. Poukładać pomidorki i ser pleśniowy na wierzchu zapiekanki
  6. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190 przez 20-25 minut
  7. Udekorować świeżymi listkami bazylii


Przepis dała mi moja kuzynka, kiedy pewnego dnia przybyłam do niej z wizytą. Bardzo syci i jest super smaczny. Można dodać tam również warzywa, dla tych, dla których przepis jest zbyt mało „pożywny i zdrowy”. Uwielbiam go ze względu na delikatne i harmonijne połączenie smaków, moja rodzina wprost przepada za tym daniem!