środa, 26 listopada 2014

Apple Pie

Przepisów na ten amerykański smakołyk jest całe morze. Wypróbowałam dokładnie 19 przepisów, zanim natrafiłam na najsmaczniejszą wersję tego tradycyjnego wypieku. Chciałam by ciasto było, miękkie z mlecznym posmakiem. Dlatego do wyrobu takiego ciasta używam więcej masła.
Większość przepisów spełnia swoje zadanie, ale ciasto jest twarde i choć bardzo łatwo się je wałkuje, to nie jest smaczne.



Składnik na Apple Pie:
  1. 200 g zimnego masła
  2. Żółtko
  3. 30 g bardzo drobnego cukru (może być brązowy)
  4. 240 g mąki przesianej przez sitko 2-krotnie
  5. Szczypta soli
Do posmarowania żółtko z łyżeczką śmietany.

Wszystkie składniki zgnieść – dobrze w mikserze. Ja jednak nie odmawiam sobie przyjemności i ugniatam wszystko rękami. Zagniatanie sprawi, że ciasto będzie kruche. Zawijamy je w kulkę, obtaczamy w folii spożywczej i schładzamy przez 30 minut.

Farsz. W tym czasie:

Obieramy około 800 g jabłek
50 g masła
2 łyżeczki cynamonu, goździków, imbiru
Garść rodzynek

Przetrzeć na tarce, lub pokroić na plasterki. Podgrzać wszystkie składniki, dodać cukier. Poddusić aż do zmięknięcia jabłek.

Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części  w proporcjach 40 i 60 %. Jedną część rozwałkować i włożyć do formy o średnicy 24-26 cm – tam rozłożyć większą część ciasta. Upiec z wyłożona fasolą, aby forma była zachowała „płaskość”. Piec około 15-20 minut w temperaturze około 180 C.

Przełożyć jabłka, rodzynki „doprawić”. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na wierzch. Ważne – żeby nie kłaść ciasta na gorące jabłka. Posmarować wierzch jajkiem ze śmietaną.

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 C na pół godziny.
Ostudzić przed podaniem. Można podawać z lodami waniliowymi lub miętowymi.

Rozkoszujcie się smakiem – na zdrowie!