piątek, 27 lutego 2015

Łosoś z warzywami – królewska ryba

Uwielbiam ryby. Można je przyrządzać na naprawdę mnóstwo sposobów – piec, dusić, grillować, smażyć. Kocham łososia i eksperymentuje z jego przyrządzaniem. Uwielbiam jego specyficzny smak i sposób w jaki komponuje się z dodatkami. Smakuje mi równie dobrze upieczony i polany gorącym masłem czy przyrządzony specjalnie z doborem przypraw, ziół i odpowiedniej mieszkanki moich specyfików. Do jego przyrządzania zawsze stosuje gruboziarnistą sól i świeży pieprz – w zasadzie mogłabym jeść łososia wyłącznie w ich towarzystwie. Warzywa podawane wraz z łososiem cudowanie przesiąkają jego zapachem i uzupełniają jego delikatny smak. Wyznam Wam, że najbardziej lubię łososia z fasolka szparagową.


Łosoś z warzywami. Przepis

Składniki:

  1. 400 gram łososia bez skórki 
  2. Sól morska gruboziarnista
  3. Świeży pieprz 
  4. Połówka cytryny
  5. 200 ml białego wina lub bulionu warzywnego
  6. 50 ml kremówki lub śmietany 
  7. 70 g masła 

Warzywa:

  1. Średnia cukinia
  2. Duża Por
  3. Marchew


Zaczynam od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Umyte warzywa obieram, siekam w bardzo cienkie paski. Układam na przemian warzywa w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem lub winem. Dodajemy masło, pokrojone na malutkie kawałki. Przekrajamy łososia na równe części i układamy na maśle delikatnie dociskając – oprószamy solą i pieprzem. Zakrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy jakieś 15-20 minut. Pieczonego łososia podajemy z warzywami, kawałkiem cytryny z dodatkiem sosu śmietanowego.
Łosoś wybornie smakuje co prawda sam, ale warzywa nieco łagodzą jego bardzo intensywny „rybi” posmak. Poza tym składnikibardzo dobrze się przenikają i uzupełniają. Delikatność przełamana ostrym posmakiem pierzu i wina. Pychota!
Po upieczeniu płaty łososia delikatnie się rumienią i wyglądają naprawdę efektowanie.

Polecam serdecznie. Smacznego!