czwartek, 12 czerwca 2014

Zapiekana makaronowa z serem pleśniowym

Zapiekana makaronowa z serem pleśniowym

Składniki:

250 g makaronu spaghetti
3 Jajka
200 ml śmietany kremówki
150 ser żółty
100 ser pleśniowy
Pomidorki koktajlowe
Bazylia
Sól
Pieprz
Olej

Przygotowanie:
  1. Makron ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju
  2. Jajka rozbić trzepaczką, dodać śmietanę, sól, pieprz – wymieszać
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do masy jajecznej. Makaron odcedzić i dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Wylać do naczynia żaroodpornego
  4. Ser pleśniowy pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół
  5. Poukładać pomidorki i ser pleśniowy na wierzchu zapiekanki
  6. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190 przez 20-25 minut
  7. Udekorować świeżymi listkami bazylii


Przepis dała mi moja kuzynka, kiedy pewnego dnia przybyłam do niej z wizytą. Bardzo syci i jest super smaczny. Można dodać tam również warzywa, dla tych, dla których przepis jest zbyt mało „pożywny i zdrowy”. Uwielbiam go ze względu na delikatne i harmonijne połączenie smaków, moja rodzina wprost przepada za tym daniem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz